Artiestenburo Partybookers.nl accepteert cryptovaluta Bitcoin als betaalmiddel

Cryptocurrency wordt steeds populairder in de creatieve sector. Schilders, digitale artiesten, muzikanten, ze lijken allemaal hun weg naar crypto te hebben gevonden. Tot nog toe is het vooral in de vorm van NFT’s (*). Zeker vanuit zakelijk oogpunt lijken NFT’s goed te passen bij de muziekwereld. Een aantal verschillende muzikanten hebben al artwork liedjes en albums uitgebracht als NFT’s. Denk bijvoorbeeld aan Kings of Leon.

De muziekwereld gaat een stapje verder: Artiestenburo Partybookers.nl is het eerste Nederlandse boekingskantoor dat de populaire cryptomunt Bitcoin als geldig betaalmiddel accepteert. Partybookers.nl is een erkend boekingskantoor en sinds 2007 actief. Nagenoeg alle bekende Nederlandse Artiesten zijn via het buro in te huren voor een feest of evenement. Vanaf heden is het dus mogelijk om bekende Nederlandse artiesten, zoals Jan Smit, Mart Hoogkamer of bijvoorbeeld de Edwin Evers Band, te betalen in Bitcoin.

Eigenaar Jos Baltus (55) van Partybookers.nl legt uit: “Ik volg Bitcoin al geruime tijd en heb ze ook in bezit. Ik heb een groot vertrouwen in deze revolutionaire, digitale valuta. Uniek door haar achterliggende techniek (de blockchain) en haar toekomstige schaarste. Ze is volledig decentraal, dus zonder tussenkomst van bank of overheid. Inmiddels is de wereldwijde ‘marketcap’, de totale waarde van alle cryptomunten tezamen, de 2100 miljard dollar gepasseerd. En dat in slechts 10 jaar tijd! Crypto wordt steeds populairder en er is ook steeds meer vertrouwen in de ontwikkelingen op het gebied van Crypto. Je hoort nu ook elke dag spotjes op de radio en kijk naar de Formule 1: een van de grootste sponsors is een cryptobedrijf.”
Volatiel
De koers van Bitcoin is zeer volatiel. Waardeschommelingen van 10 tot 20% zijn eerder regel dan uitzondering. Hoe gaat het bedrijf hier mee om? Baltus: “Uiteraard onderken ik de volatiliteit van de munt. Ik hou hier dan ook wel degelijk rekening mee. Het kan namelijk gebeuren dat de koers, na ontvangst van de betaling van onze klant, daalt. Doordat zij ons doorgaans een maand voorafgaand aan het feest of evenement betalen blijft ons risico echter beperkt tot deze periode. Tekorten passen we overigens zelf bij. De bedragen die wij in Bitcoin ontvangen komen rechtstreeks in onze ‘wallet’, onze digitale portemonnee. Zo profiteren we ook van een stijgende koers, waardoor mogelijke tekorten weer aangevuld kunnen worden”.
Krijgen artiesten ook in Bitcoin uitbetaald?
“Nee, zover is het helaas nog niet. Maar ik sluit niet uit dat dit binnen enkele jaren wel het geval zal zijn. Onze klant betaald de gage van een betreffende artiest in Bitcoin, omgerekend vanuit Euro’s en tegen de dan actuele koers van Bitcoin. Wij betalen de artiest gewoon in Euro’s uit, tenzij deze liever Bitcoin ontvangt natuurlijk”.

Zijn jullie niet bang dat er ook criminelen gebruik van gaan maken?

Baltus: “Nee, het is verkeerde veronderstelling dat Bitcoin vooral gebruikt worden voor ‘niet legale activiteiten’. Hier is wereldwijd onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat in 2019 in totaal voor 2,1% aan Bitcoin voor criminele activiteiten is gebruikt. In 2020 was dit percentage al gedaald tot minder dan een 0,5%. Daarbij: wij boeken voornamelijk voor het bedrijfsleven, evenementensector en de horeca. En altijd met door partijen ondertekende boekingscontracten. Particulieren die bij ons boeken zijn veelal welgesteld, bij twijfel aan onze kant dienen zij zich te legitimeren. Het zou dus niet slim zijn om een handtekening onder een contract te zetten, je legitimatiebewijs te overleggen en dan met crimineel verdiend geld te betalen.”

Wat is voordeel voor de klant?

Baltus: “Tja, op dit moment is er eerlijk gezegd nog weinig voordeel te halen door te betalen in Bitcoin. Het wordt pas echt interessant als Bitcoin, of een van de onderliggende cryptomunten, de ‘altcoins’, overal erkend en gebruikt kunnen worden. De transactiekosten van crypto’s zijn veel lager dan de kosten die banken doorberekenen. Door de achterliggende technologie, de zgn. Blockchain (**), kunnen boekingscontracten eenvoudiger worden opgesteld en worden bevestigd”. Wij willen als artiestenburo graag meeliften op deze ontwikkelingen.”

Meer informatie: www.partybookers.nl

* NFT: Een NFT is de afkorting van “non-fungible token“. Vrij vertaald naar het Nederlands: niet-vervangbaar teken. De NFT-techniek zorgt ervoor dat digitale items een unieke ‘serienummer’ met zich mee krijgen in de cryptowereld. In de cryptowereld worden dagelijks miljoenen transacties uitgevoerd.

** Blockchain: Een blockchain bestaat uit een netwerk van computers die niet het exclusieve eigendom zijn van één deelnemer. Via algoritmes beslissen alle deelnemers in het netwerk welke informatie valide is en welke niet, zoals transacties die via het netwerk worden uitgevoerd.