Een relatief nieuwe en leuke manier van uitgaan met je vrienden of je gezin is het bezoeken van een escape room. Door onder andere het bordspel en natuurlijk de TV serie de Big Escape, zien steeds meer mensen de lol en de uitdaging van deze ontsnappingskamers in. Met ruim 500 kamers in Nederland een snelgroeiende branche gericht op vrijetijdsbesteding. Zaak dus voor aanbieders om zich te gaan onderscheiden. 

" width="220" height="400" align="right" border="0" />Het fenomeen komt oorspronkelijk uit de computerspellen wereld en begin deze eeuw werd er al een escape room gebouwd in  Amerika. Nederland volgde in 2013 en nu is het aanbod inmiddels groot. Het doel van een escape room is om binnen 60 minuten te ontsnappen. Dat doe je bijvoorbeeld door het oplossen van raadsels en puzzels, het openen van sloten, het zoeken van spullen en het in elkaar zetten van hulpmiddelen. Op deze manier kom je steeds dichterbij de oplossing. Ook kun je op deze manier in veel kamers een geheime doorgang vinden naar andere verborgen delen van de ruimte. Het meedoen zorgt voor een positieve gezonde spanning in de groep en bij de deelnemers individueel. Wie doet wat, wat doen we samen. Onder tijdsdruk zie je op een grappige manier waar de kwaliteiten van je vrienden liggen en waar juist niet. Dit maakt het overigens ook uitermate geschikt als teambuildingsactiviteit voor bijvoorbeeld kleine zelfsturende teams. Een leerzaam event dat tot op de laatste seconde spannend blijft.

Wat steeds meer een rol speelt bij de vrijetijdsbesteding is beleving. Waar vroeger een bordspel of een spel kaarten voldoende was om nog lang over na te praten, zien we nu dat mensen vooral bezig zijn met het creëren van ervaringen. Door de enorme hoeveelheid indrukken die we als mens tegenwoordig voorgeschoteld krijgen, is er in ons brein nog maar weinig ruimte voor zogenaamde ijkpunten. Dat zegt Herman van der Haak, eigenaar van de nieuwe 4D escape room Epic Journey in Zwolle. “Dat is ook waarom veel mensen als ze ouder worden ervaren dat alles zo snel lijkt te gaan. Ons brein registreert qua tijdsbeleving alleen nog nieuwe ervaringen, en dat worden er naar mate je ouder wordt steeds minder”, zegt van der Haak.

Het ervaren is bij de huidige generaties dus van groot belang. Juist daarom hebben wij er voor gekozen om in onze nieuwe 4D escape room, naast het ontsnappen zelf uiteraard, het beleven een grote plaats te geven. Ervaren zit in de aankleding van de ruimtes, maar veel meer nog in de niet tastbare elementen, zoals mist, geur, geluid, licht en beeld. We hebben er naar gestreefd om in ieder deel van de ontsnappingsruimte alles te laten kloppen. In het bosgedeelte bijvoorbeeld vind je een waterval, grondmist en uiteraard ruikt het er naar bos. Daarnaast bieden we de experience, waarbij de bezoekers in de week voorafgaande aan het bezoek al regelmatig worden voorbereid doormiddel van sms, telefoontjes van het vermiste meisje Eveline, filmfragmenten en er worden zelfs spullen toegestuurd. Hierdoor creëer je een ervaring die veel intenser is dan alleen de escape. Ontsnappen wordt dan een belevenis. De nieuwe 4D escape room is vanaf 1 december open voor publiek, een leuk uitje voor de aanstaande kerstvakantie dus.

Website escape room: www.zwolle-escaperoom.nl