GARANTIEFONDS VOOR LOSSE VLIEGTICKETS GEPRESENTEERD

door | 28 november 2019 | CLCVECTA NIEUWS

Het garantiefonds is 18 november door ANVR en SGR gepresenteerd, in samenwerking met de Consumentenbond en de ANWB. ‘Het voorstel zal uiteindelijk wettelijk geregeld moeten worden, om ervoor te zorgen dat elke airline ook verplicht is om mee te doen’, zegt ANVR-voorman Frank Oostdam.

Momenteel zijn passagiers alleen verzekerd als de vlucht onderdeel is van een pakketreis. Het nieuwe garantiefonds SGRL wil ervoor zorgen dat de passagiers schadeloos gesteld worden wanneer een vliegtuigmaatschappij failliet gaat of om gestrande passagiers terug te halen. Met het fonds worden vertrekkende passagiers vanaf Nederlandse luchthavens gedekt. ‘Hierdoor ontstaat een betere consumentenbescherming, meer ‘level playing field’ met pakket reizen en minder risico’s voor de reisbranche zelf’, aldus Erik Jan Reuver, directeur van SGR.

Het plan is dat alle passagiers die vertrekken vanaf Schiphol een toeslag van €0,25 tot € 0,50 cent per vliegticket gaan betalen. Die bijdrage wordt in het nieuwe fonds gestort, welke als doel heeft 25 tot 35 miljoen euro in te zamelen. Zodra dit doel is bereikt, wordt er gestopt met het heffen van de toeslag. ‘Deze methode werkt goed in Denemarken’, zegt Oostdam. ‘Wij gaan nog een stap verder, want in Nederland hoeven passagiers geen eigen risico te betalen, terwijl in Denemarken een eigen risico geldt van 250 euro.’ De toeslag zal via de luchthavenbelasting op Schiphol geheven worden.

Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en vertelt waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Na zijn opleiding detailhandel werkte Jordi een tijdje in een dierenwinkel. ”Dat was leuk, maar ik kon daar […]

...

Meer nieuws