Groei aantal evenementen in 2016; vooral festivals populair

door | 14 december 2017 | Nieuws

In totaal vonden er 2.171 middelgrote tot grote openbaar toegankelijke evenementen plaats in de vijftig grootste gemeenten van Nederland, een groei van 19,5% ten opzichte van 2015. Deze groei maakt een einde aan drie jaar van lichte daling. 41% van de evenementen vond plaats in de vijf grootste gemeenten, een lichte stijging ten opzichte van 39% in 2015. Amsterdam blijft de gemeente die de meeste evenementen voor haar rekening neemt, in 2016 waren dit er 342. Daarna volgen Rotterdam en ’s-Gravenhage met respectievelijk 167 en 118 evenementen in 2016.

Evenementen worden steeds populairder als vrijetijdsbesteding: het totale bezoekaantal in de vijftig grootste gemeenten (de G50) stijgt al enkele jaren, tot 65,4 miljoen in 2016. Festivals zijn verreweg de populairste vorm; bijna de helft van deze bezoeken wordt gebracht aan festivals. Vooral in Amsterdam neemt het aantal festivals toe: de afgelopen jaren steeg het aanbod naar 141 festivals, waarvan 77% kunst- en cultuurfestivals waren.

De grootste evenementen in termen van bezoeken in 2016 waren de Vierdaagsefeesten en de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen in Nijmegen, de Tilburgse Kermis, de NN Marathon in Rotterdam en het Amsterdam Light Festival.

De hoogte van de totale subsidie voor alle evenementen in de G50 is licht gedaald (-1%) ten opzichte van 2015. Schommelingen in de hoogte van de subsidie per gemeente zijn meestal te verklaren door subsidie aan incidentele evenementen. De evenementen die het meeste subsidie ontvingen in 2016 waren het EK Atletiek in Amsterdam, het International Film Festival Rotterdam, de Olympic Experience in Den Haag en Koningsdag in Zwolle.

Van de 2.171 middelgrote tot grote openbare evenementen wordt 41% georganiseerd in de vijf grootste gemeenten van Nederland (de G5): Amsterdam, Rotterdam, ’s-Gravenhage, Utrecht en Eindhoven. Amsterdam blijft jaar na jaar de gemeente die de meeste evenementen voor haar rekening neemt, in 2016 waren dit er 342. Buiten de grootste gemeenten vallen Breda, Apeldoorn, Nissewaard en Zaanstad op met stijgende bezoekaantallen.

Evenementenaanbod G5

Van de verschillende vormen die evenementen kunnen aannemen is het aantal festivals het grootst: meer dan 1000 in de G50. Daarna volgen sportevenementen, met in totaal 329 in 2016. Het aantal jaarmarkten, braderieën en kermissen steeg het hardst in 2016; het aantal bezoeken binnen deze vorm steeg mee. Andere evenementenvormen als beurzen, concerten en parades blijven redelijk stabiel door de jaren heen.

Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en vertelt waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Na zijn opleiding detailhandel werkte Jordi een tijdje in een dierenwinkel. ”Dat was leuk, maar ik kon daar […]

...

Meer nieuws