Meer publieksbeurzen en minder vakbeurzen (respons)

door | 15 april 2019 | Nieuws

Het totaal aantal beurzen in 2018 is vergelijkbaar met voorgaande jaren en sinds 2010 redelijk stabiel, maar de verdeling naar publieks- en vakbeurzen is opvallend gewijzigd. Het is de belangrijkste conclusie van kennisbureau Respons, die in samenwerking met branchevereniging CLC-VECTA jaarlijks de Beurzen Monitor uitbrengt. Het aantal publieksbeurzen is de afgelopen 8 jaar met 30% gestegen, terwijl het aantal vakbeurzen met 32% is afgenomen. Deze trend is al enkele jaren zichtbaar. In 2018 waren van de 560 beurzen er 398 voor de consument en golden er 162 als vakbeurs.

Ten opzichte van 2017 is er een toename van het totaal aantal beurzen (4,3%)  maar werd 1,2% minder bezoekers ontvangen, in totaal 6,2 miljoen. Het gemiddeld aantal bezoeken bij vakbeurzen is ongeveer gelijk gebleven. Bij publieksbeurzen is het gemiddeld aantal bezoeken afgenomen van 12.688 naar 11.729 bezoeken in 2018, een daling van 7,6%. Er werd € 353 miljoen uitgegeven door de bezoekers, een stijging van  2,3% ten opzichte van 2017.

Opvallende groei

Exposanten
Het aantal exposanten, verhuurde meters en bestedingen aan media toonde bij publieksbeurzen een groei en daalde bij vakbeurzen, hoewel procentueel minder. Het aantal exposanten bij publieksbeurzen groeide met bijna 18% ten opzichte van vorig jaar, het aantal verhuurde meters kwam uit op een plus van 3%.

De 560 beurzen werden georganiseerd door 282 verschillende organisatoren. Easyfairs Nederland was met 38 vak- en 16 publieksbeurzen in aantallen de belangrijkste  met als belangrijkste labels Rundvee & Mechanisatie Vakdagen, Trendz en Transport Compleet. De Broodfabriek in Zutphen organiseerde in 2018 de meeste publieksbeurzen georganiseerd met de Neuzelbeurs als voornaamste.

Over de Beurzen Monitor
Sinds 2003 stelt Respons jaarlijks de branchecijfers vak- en publieksbeurzen op in opdracht van CLC-VECTA. Daarnaast biedt Respons actuele en complete gegevens, trends en ontwikkelingen over alle vak- en publieksbeurzen in Nederland via de Beurzen Monitor Online. De Beurzen Monitor wordt, in samenwerking met en onder auspiciën van branchevereniging CLC-VECTA, sinds 2012 uitgebracht. De Beurzen Monitor is als digitale pdf-versie binnenkort kosteloos te downloaden voor CLC-VECTA leden via www.clcvecta.nl.

Respons
De Beurzen Monitor en de Beurzen Monitor Online zijn producten van Respons, hét kennisbureau op het gebied van evenementen, toerisme en citymarketing in Nederland. Naast de Beurzen Monitor brengt Respons ook andere monitoren uit, zoals de TOP100, G50 Evenementen Monitor, Festival Monitor en de SponsorMonitor.

Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en vertelt waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Na zijn opleiding detailhandel werkte Jordi een tijdje in een dierenwinkel. ”Dat was leuk, maar ik kon daar […]

...

Meer nieuws