ONZE ALLERLAATSTE SCHREEUW OM HULP!! NA HET KAMERDEBAT VAN DONDERDAG IS HET WELLICHT VOOR ALTIJD STIL

door | 6 oktober 2020 | Nieuws

En daar hebben wij (de evenementen toeleveranciers) jullie hulp bij nodig!

Want door een hiaat in de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten)2 regeling gaat een zeer groot gedeelte van de Nederlandse evenementen toeleveranciers die met een omzet grotendeels afhankelijk zijn van de zomer maanden nagenoeg niet meer gesteund worden met het nieuwe steunpakket.

En zullen deze bedrijven, die nationale en internationale evenementen voorzien van hun materialen en kennis en die tot de wereldtop horen, door een toepassingsfout in de nieuwe regelingen failliet gaan.

Na de bekendmaking van steunpakket 3 kwam deze onbedoelde fout al snel aan licht.

Zowel VNO-NCW, MKB-Nederland, Gastvrij Nederland, De Alliantie van Evenementenbouwers, als vele brancheverenigingen, waaronder de TVD en VVEM, hebben deze fout geconstateerd.

Dit is kenbaar gemaakt bij het ministerie van EZK en zij heeft ook erkend dat dit een serieus probleem is, waardoor deze bedrijven onbedoeld zeer slecht geholpen gaan worden met deze nieuwe regeling.

Hoe komt dit: kort gezegd

De afgelopen maanden was voor veel seizoenbedrijven, in deze zwaarst getroffen sector, hoogseizoen. Veel bedrijven verdienen tussen grofweg Pasen en de herfstvakantie 80% van hun geld en bouwen daarmee een buffer op, zodat zij met die buffer hun vaste lasten kunnen betalen in de wintermaanden.

Denk hierbij aan festivaltentenverhuurders, podiumbouwers, licht- en geluidsbedrijven, toiletverhuurders, hekkenverhuurders en ga zo maar door. Allemaal bedrijven die actief zijn in de evenementen- en festivalbranche.

De start van Corona en de Lock down heeft precies aan het begin van het seizoen plaats gevonden. Daardoor hebben deze bedrijven, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige strandtenten, nog steeds helemaal geen omzet gemaakt.

De TVL1 heeft deze bedrijven geholpen, alleen gaan ze nu de winterperiode in.

Zonder wijziging in de referentieperiode hebben zij niets aan de TVL2, ook niet met een verhoogd plafond naar €90.000,- Deze bedrijven hebben vaak allemaal nauwelijks omzet in de referentieperiode (okt, nov, dec 2019)

100% staatsteun op basis van een referentieperiode met €0,- omzet is nog steeds €0,- staatssteun. Hier wringt onnodig de schoen voor deze bedrijven.

Maar ondanks alle rekenvoorbeelden en uitleg vanuit de branche, lijkt staatsecretaris Keijzer op dit moment niet bereid om dit te corrigeren en geeft ze daarmee onbedoeld ons deze laatste genadeklap, door deze bedrijven op basis van de nu toegekende referentieperiode te beoordelen.

DE OPLOSSING

Ons voorstel hierin is om op basis van een geheel jaar (maart 2019 tot maart 2020) een maandgemiddelde te pakken als referentieomzet voor de nieuwe TVL in de komende derde fase. Hiermee helpen we echt veel gezonde seizoenbedrijven in de zwaarst getroffen sectoren letterlijk de winter door.

Inmiddels zijn alle politieke partijen op de hoogte gebracht van de situatie en erkennen zij het probleem.

Onze laatste hoop is nu gericht op jullie, ik roep dan ook iedereen op om dit probleem massaal te delen met jou netwerk, en deze noodkreet door te sturen naar iedereen in de media, kamerleden, kabinet of op de ministeries die hier naar moet kijken, zodat we nog een laatste extra druk op het kabinet uit kunnen oefenen, zodat komende donderdag, 24 september, in het Kamerdebat alsnog de staatsecretaris zal erkennen, en wil toegeven, en overstag zal gaan om een kleine aanpassing in het steunpakket door te voeren.

Dit derde steunpakket is juist gemaakt voor de bedrijven die het zwaarste getroffen worden, en ondanks dat de eventbranche steeds specifiek genoemd wordt om steun aan te verlenen, worden deze specifieke kapitaalsintensieve bedrijven met een seizoen piek in de zomer met dit pakket maar minimaal tot niet geholpen.

Altijd hebben we vol trots alle evenementen gebouwd. Niet alleen om de mensen naar een evenement te laten gaan, maar nog meer om mensen een gave beleving te laten ervaren.

Dat is het mooiste dat er is. Maar als we nu deze bedrijven niet helpen is het straks misschien te laat!!!

Martijn van den Broek

Eigenaar Van Ham Tenten & Podia

Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en vertelt waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Na zijn opleiding detailhandel werkte Jordi een tijdje in een dierenwinkel. ”Dat was leuk, maar ik kon daar […]

...

Meer nieuws