Statement VVEM met betrekking tot evenementen en het Coronavirus

door | 13 maart 2020 | Nieuws

Nu de uitbraak van het coronavirus ook Nederland heeft bereikt en grootschalige evenementen tenminste tot 31 maart 2020 geen doorgang meer kunnen vinden, krijgt de VVEM veel vragen van leveranciers, organisatoren, media en anderen over wat hiervan de impact is (of gaat zijn) op evenementen die in en verdere toekomst georganiseerd gaan worden. Door het tempo waarop de ontwikkelingen gaan, is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Wel houdt de VVEM de situatie nauw in de gaten.

Nadat op 10 maart jongstleden aanvankelijk een evenementenverbod gold voor de provincie Noord-Brabant, op initiatief van de Brabantse veiligheidsregio’s, geldt sinds vandaag, donderdag 12 maart 2020 een landelijk verbod. Dit is door minister Bruins en premier Rutte tijdens een persconferentie bekend gemaakt. In de praktijk betekent dit dat tot en met 31 maart 2020 evenementen met meer dan 100 (honderd) bezoekers officieel zijn verboden. Cafés en restaurants hoeven vooralsnog niet de deuren te sluiten, winkel- en uitgaansgebieden ook niet. De overheid vraagt mensen wel om de komende periode bewust en voorzichtig met hun sociale contactmomenten om te gaan en grote druktes niet op te zoeken.

De VVEM ziet dat er onder onze leden en alle andere organisatoren afwegingen worden gemaakt over de geplande evenementen die wat betreft datum buiten de vandaag opgelegde landelijk verbodsperiode vallen. Dit op basis van factoren als de ontwikkeling van het virus in andere landen, bezoekers uit het buitenland, de beschikbaarheid van artiesten (die al dan niet hun tourschema aanpassen), de mogelijkheden en onmogelijkheden die evenementenverzekeringen bieden, het voortbestaan van het evenement op de lange termijn en een nette en duurzame afwikkeling van zaken.

We kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken, maar houden als branchevereniging de ontwikkelingen scherp in de gaten. Elke organisator bekijkt in overleg met overheden welke passende maatregelen er genomen moeten worden. Dat is voor ieder evenement en iedere gemeente maatwerk. Als iets de evenementenbranche kenmerkt, is het de veerkracht en de flexibiliteit om mee te bewegen met actuele ontwikkelingen. Dat kan ook tijdens deze coronacrisis leiden tot goede en passende maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat zo veel mogelijk evenementen door kunnen blijven gaan en de situatie weer snel als vanouds is.

De VVEM houdt de ontwikkelingen bij in de online kennisbank:
https://vvem.nl/kennisbank/informatie-corona-virus/

De VVEM blijft de situatie actief monitoren. Mochten er vragen komen en/of annuleringen zijn, laat dit dan weten via een mail aan het secretariaat via info@vvem.nl of aan willem@vvem.nl. Zo inventariseren wij de impact en kunnen wij mogelijke maatregelen of eventuele ondersteuning voorbereiden. Uiteraard praten wij graag mee met organisaties en overheden om evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Partnerbijdragen

Werk jij graag met mensen en heb jij een passie voor verkopen? Dan heeft totaalBED een toffe baan voor jou! Jordi (23) is verkoopadviseur bij totaalBED en vertelt waarom het zo leuk is om bij dit bedrijf te werken. Na zijn opleiding detailhandel werkte Jordi een tijdje in een dierenwinkel. ”Dat was leuk, maar ik kon daar […]

...

Meer nieuws